Żabie udka

Czas przygotowania: 15 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
200 g żabich udek
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
50 g masła
sól
pieprz
mąka pszenna
mleko
Wykonanie
Zamrożone żabie udka zalewamy mlekiem i zostawiamy pod przykryciem w lodówce do rozmrożenia (najlepiej na noc).

Wyciągamy udka z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem z obu stron i oprószamy mąką.

Połowę masła rozpuszczamy w mikrofalówce w małym naczyniu. Musi być gorące, żeby się dobrze aromatyzowało. Wciskamy do niego przez praskę czosnek i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i wrzucamy żabie udka. Palnik na ¾ mocy. Smażymy 4 minuty, po czym przewracamy na druga stronę. Po 2 minutach polewamy mięsko masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i smażymy jeszcze 2 minuty.

Podajemy gorące, najlepiej z podpieczoną bagietką.


Wskazówki
Żabie udka kupiłam mrożone podczas tygodnia francuskiego w Lidlu (8,99 zł/200 g).
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na