Tarta ze szpinakiem i lazurem

Czas przygotowania: 60 min
Potrawa dla: 3 osób
Składniki
1 paczka szpinaku mrożonego (ok. 450 g)
3 czerwone cebule
1 duża główka czosnku
200 g sera pleśniowego lazur błękitny
5 łyżek śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
3 łyżki masła
pieprz ziołowy
pieprz biały
gałka muszkatołowa
sól

Ciasto:
1 1/2 szkl. mąki (250 g)
1/2 kostki margaryny (125 g)
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
Wykonanie
Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta (margaryna posiekana) i traktujemy mikserem aż się połączą tworząc grudki - ciasto wygląda wtedy jak kruszonka. Wysypujemy je na blaszkę do tarty, wyklejamy brzegi i dociskamy spód. Wstawiamy do lodówki.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy 2 minuty na 3 łyżkach masła. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli i smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy zamrożony szpinak, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Co chwilę mieszamy. Kiedy się rozpuści dodajemy śmietankę, solimy i przyprawiamy: dużo pieprzu ziołowego, mniej białego (jest ostry) i szczypta gałki muszkatołowej. Smażymy, aż odparuje. Wyłączamy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st., grzanie góra/dół. Podpiekamy samo ciasto 15 minut. Po tym czasie wykładamy na ciasto farsz i na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Zapiekamy ok 30 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.


Wskazówki
Jeśli używamy masła musi go być trochę więcej niż 1/2 kostki, ponieważ kostka masła ma 200 g a margaryny 250 g.

Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na