Omlet biszkoptowy na słodko

Czas przygotowania: 10 min
Potrawa dla: 1 osób
Składniki
2 jajka
2 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
2 szczypty imbiru
4 krople olejku pomarańczowego
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Wykonanie
Białka ubijamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, imbir i olejek pomarańczowy, po chwili wbijamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę.

Masło i olej rozgrzewamy na patelni. Wlewamy całe ciasto. Zmniejszamy gaz. Nie dotykamy patelni, żeby omlet nie opadł. Zaczną się nim robić pęcherzyki i będzie pięknie rósł. Trzymamy go tak ok. 3 minuty. Pod koniec tego czasu możemy delikatnie podglądnąć czy jest już dobrze zezłocony.

Szeroką, płaską łopatką delikatnie przekładamy omlet na drugą stronę. Jeśli trzeba wlewamy na patelnie kilka kropli oleju. Smażymy ok. 2 minuty, aż się zezłoci. Ostrożnie zsuwamy z patelni na duży talerz.


Pasujące dodatki
- dżem pomarańczowy lub inny dowolny
- cukier puder
- sos czekoladowy i płatki migdałowe
- musli i miód
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na